Based on roots header

SAMIRA BOON

Samira Boon

Studio Samira Boon is een gerenommeerde textiel-architectuurstudio, gevestigd in Amsterdam en Tokio met een sterke focus op het creëren van flexibele en dynamische omgevingen. Na een afgeronde studie Bouwkunde aan de TU Delft in 2002 werkte en woonde Samira Boon langere tijd in Japan, waar ze haar ontwerpstudio begon.
Als expert in de materiaaleigenschappen van textiel, adviseert en werkt Studio Samira Boon samen met architecten om op locatie specifieke oplossingen te formuleren.

In Japan werd haar interesse in vouwkunst aangewakkerd. Een van haar eerste successen was de ontwikkeling van de ‘furoshiki shiki’ serie, gebaseerd op de Japanse vouwtechnieken. Sindsdien werkt zij aan projecten, waar architectuur, textiel en Japanse vouwtechnieken elkaar ontmoeten.
De studio combineert de adaptieve en zintuiglijke kwaliteiten van materialen met onderzoek naar geavanceerde geautomatiseerde productietechnieken.

Samira Boon aan het werk in het Textiellab
Foto: Textielmuseum Tilburg

Recente werken omvatten de 3D-geweven SUPERFOLDS en ARCHI FOLDS: twee innovatieve reeksen textielstructuren, waarin techniek, wetenschap en kunst samenkomen. Voor ARCHI FOLDS werkte ze samen met de universiteit van Tokio en het Nederlandse TextielLab om traditionele origamitechnieken te combineren met computergestuurde textiele vouwmogelijkheden.
Naast de furoshiki shiki cases, vindt u in onze collectie ook het raammozaïek san kaku mado en de stay cheerful masks van Samira Boon